Thursday, January 20, 2011

CINTA HALAL & HIKMAH ISTIKHARAH

Rasa cinta pasti ada
Pada makhluk yang bernyawa
Sejak lama sampai kini
Tetap suci dan abadi
Takkan hilang selamanya
Sampai datang akhir masa
Takkan hilang selamanya
Sampai datang akhir masa
Renungkanlah

Perasaan insan sama
Ingin mencinta dan dicinta
Bukan ciptaan manusia
Tapi takdir yang kuasa
Janganlah engkau mungkiri
Segala yang Tuhan beri
**RENUNGKANLAH “ALBUM PELITA HIDUP III: ARTIS HIJJAZ”**

“Cinta ada kekuatan yang mampu..
mengubah duri jadi mawar, mengubah cuka jadi anggur
mengubah malang jadi untung, mengubah sedih jadi riang
mengubah sakit jadi sihat, mengubah bakhil jadi dermawan
mengubah kandang jadi taman, mengubah penjara jadi istana
mengubah amarah jadi ramah, mengubah musibah jadi mahabbah
Itulah dia Cinta..”

“Sekalipun cinta telah kuuraikan, dan kujelaskan panjang lebar, namun jika cinta kudatangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri..
meskipun lidahku telah mampu menguraikan dengan terang, namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang, sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya, kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta, dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya bagaikan keledai terbaring dalam lumpur..
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan..”
**DIPETIK DARI FILEM “KETIKA CINTA BERTASBIH (1)”**


Melayari kehidupan dunia bagaikan melayari ombak yg sentiasa tidak tenang, dengan tenggelam timbulnya pelbagai perasaan dan emosi. Hanya DIA yang Maha Mengetahui kehebatan dugaan ini..

Terutama apabila dikaitkan dengan perasaan dan rasa cinta fitrah yg diciptakan Allah bersama-sama penciptaan kita di dunia ini, sama ada  yg bakal dialami atau sedang dialami oleh sesiapa sahaja, terutama golongan remaja..

Pelbagai ragam disaksikan oleh seluruh dunia, akibat penangan cinta yg diibaratkan api menyala-nyala, yg mana lagi disimbah, lagi marak ia menyala.. Sehubungan itu, untuk memadamkannya terus pasti sesuatu yg mustahil utk dilakukan..

Namun, jika ini fitrah drNYA, maka yg pasti DIA tidak akan menzalimi hambaNYA, dan sudah pasti tersedia satu panduan pengawalan kepada fitrah ini...

Sebagaimana diketahui, nyalaan api memang membahayakan jika dibiarkan, namun jika dikawal dan diekploitasi dgn baik, berbahaya akan bertukar menjadi bermanfaat, seperti utk dijadikan bara memanaskan badan, atau untuk dijadikan tempat memanggang..

Apakah panduan yg DIA sediakan itu? Jawapannya adalah sunnah Rasulullah SAW yg amat menggalakkan perkahwinan, kerana hanya kahwin dapat membendung fitrah ini, cinta yg halal disebabkan satu ikatan suci..

Dalam mencari keredaanNYA, perjalanan utk mendapatkan cinta yg halal itu perlu diambil perhatian sebenar-benarnya agar tidak terpesong dek desakan dan hasutan Iblis dan konco-konconya dalam memperindahkan maksiat kpd Al-Khaliq SWT..

Oleh itu, di sini diberikan satu garis panduan dalam mendapat keredaannya dlm menelusuri medan pencarian cinta yg halal, dengan berpandukan Ayat 235, Surah Al-Baqarah:

وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَـكِن لاَّ تُوَاعِدُوهُنَّ سِرّاً إِلاَّ أَن تَقُولُواْ قَوْلاً مَّعْرُوفاً وَلاَ تَعْزِمُواْ عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتَّىَ يَبْلُغَ الْكِتَابُ أَجَلَهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا فِي أَنفُسِكُمْ فَاحْذَرُوهُ
وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ
((Dan tidak ada dosa bagi kamu meminang wanita-wanita itu dengan sindiran atau kamu menyembunyikan (keinginan mengawini mereka) dalam hatimu. Allah mengetahui bahwa kamu akan menyebut-nyebut mereka, dalam pada itu janganlah kamu mengadakan janji kawin dengan mereka secara rahasia, kecuali sekedar mengucapkan (kepada mereka) perkataan yang ma'ruf. Dan janganlah kamu ber'azam (bertetap hati) untuk beraqad nikah, sebelum habis 'iddahnya. Dan ketahuilah bahwasanya Allah mengetahui apa yang ada dalam hatimu; maka takutlah kepada-Nya, dan ketahuilah bahwa Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyantun))

Walaupun ayat ini, diturunkan bagi penerangan cara melamar dan mengahwini wanita yg masih dalam iddah (dr penceraian hidup atau mati), namun caranya masih boleh dipraktikkan dalam pencarian cinta halal yg diredhaiNYA sentiasa…

Melalui rujukan Tafsir Ibn Kathir, berikut dinyatakan langkah yg perlu diambil perhatian sepanjang perjalanan mendapatkan cinta yg terbaik lagi halal, apabila seseorg lelaki berkenan kpd si dia (perempuan) sbgmana dinyatakan dlm ayat di atas:
(1)  Menyatakan perasaan melalui sindiran dgn kata-kata kinayah/berlapik (tersirat) yg baik-baik.
(2)  Menyembunyikan perasaan di dalam hati dan hanya menyebut-nyebutnya di kalangan org lain, tidak kepadanya secara jelas.
(3)  Dilarang sekeras-kerasnya membuat janji rahsia dengan melafazkan perkataan yg tidak sepatutnya secara jelas dan boleh membawa kelalaian dan kemabukan cinta, seperti melafazkan “Aku Cinta Padamu, dan Aku berjanji akan berkahwin dgn mu), tetapi memadailah sekadar kata-kata kinayah/sindiran yg baik (antara sindiran yg baik, saya tertarik/minat dgn mu!) dan yang penting disusuli dengan pengetahuan wali/keluarga.

Daripada langkah yang disebut jelas oleh Allah SWT sbg panduan, perlu ditekankan juga, segala-galanya juga perlu disandarkan dgn pergantungan kpdNYA iaitu dgn ISTIKHARAH. Yg pasti, tiadalah penyesalan/kekecewaan/putus asa bagi yg meminta petunjuk keputusan drNYA..

Dinasihatkan dalam sebuah athar :
مَا خَابَ مَنِ اسْتَخَارَ وَلَا نَدِمَ مَنِ اسْتَشَارَ
Ertinya : Tidaklah rugi sesiapa yang beristikharah (meminta petunjuk) dan tidak menyesal mereka yang bermesyuarat.
(Al-Awsat, At-Tabrani, 6/365)

Dengan mengikuti cara-cara yg Nabi SAW tunjukkan, bukan dengan pelbagai cara yg tidak tahu asal usulnya, dan dengan doa lengkap Nabi SAW ajarkan khas utk ummatnya..maka Insya Allah, di sana akan ada petunjuk terbaik..
Memadailah kita berusaha dengan strategi dan perancangan, dan selebihnya urusanNYA yg menentukan terbaik utk kita, kerana "Ada hal-hal yang harus difikirkan manusia, tetapi ada juga hal-hal yg BUKAN HAK manusia utk memikirkannya.."

Tentang jawapan atau petunjuk Istikharah, tidak menjadi kemestian melalui mimpi atau sbrg petunjuk tertentu, dan kadang-kadang/kebanyakan petunjuk mimpi bukanlah petunjuk yg paling tepat kerana kita bukanlah seseorg yg bersih hatinya, dan kemungkinan mimpi kita telah diganggu oleh Syaitan utk memayahkan kita dengan jwpn itu..

Justeru, apa yg dianjurkan adalah istikharah diteruskan sehingga ikatan pertalian telah selesai dilaksanakan, dan jawapan sebenar kpd istikharah adalah kelancaran perhubungan kita dgn si dia, tanpa ada sebarang halangan di tengah-tengah jalan…

Berikut adalah beberapa bentuk jawapan yg bakal kita dapat hasil istikharah berterusan dan hikmahnya..
(1)  Jika diberi petunjuk positif, maka alhmdulillah..dan teruskan istikharah dan sentiasa bersyukur kepadaNYA..hikmahnya adalah TIADA RUGI..

(2)  Jika negatif jwpnnya, maka itu lah dia hikmah Istikharah iaitu TIDAK KECEWA..

(3)  Jika lambat mendapat keputusan maka hikmah Istikharah iaitu TIDAK PUTUS ASA..

Wallahu'alam..

Kesalahan yg biasa dilakukan oleh dua pasangan dalam istikharah, di sini ditegur dan disyorkan penyelesaian seikhlasnya utk kedua-dua, sama ada lelaki atau perempuan:
(1)   Sekiranya hasil istikharah menunjukkan ketidakselesaan (dan dia merasakan ini jawapan) pada hati kepada salah seorg, maka dinasihatkan memberitahu kpd pasangan dengan sebaik mungkin, dan diberhentikan..dalam masa yg sama istikharah diteruskan.
(2)  Jika didapati jawapan adalah positif, maka digalakkan disegerakan perkahwinan berserta diteruskan lagi istikharah, agar tiada masalah di sepanjang pelaksanaan.
(3)  Jika belum mendapat apa-apa kepastian jawapan, maka digalakkan meneruskan istikharah dengan lebih istiqamah.

Adalah menjadi kesalahan dan satu kesilapan besar apabila masing-masing membuat istikharah dan mendapat jawapan, tetapi menyatakan “Saya sudah melaksanakan istikharah, dan jawapannya tidak boleh diberitahu (dirahsiakan), cukuplah saya dan Allah sahaja yg mengetahuinya”..
Kenapa kenyataan ini salah, walaupun seolah-olah jika kita perhatikan mempunyai unsur-unsur pergantungan yg tinggi kepada Allah?
Betul ! pergantungan kepadaNYA begitu tinggi (hablun minallah mmg hebat), tetapi ke mana pergi hablun minan nas..tidakkah dengan jawapan “gantung tidak bertali” ini akan menyebabkan pihak yg sedang menunggu jawapan, tertunggu-tunggu..dan ternanti-nanti, malah menyebabkan fikiran pihak itu terganggu dalam segala urusan, hati pihak itu juga tidak akan tenang…

Alangkah baiknya, jika berterus terang..

قُلِ الْحَقَّ وَلَوْ كَانَ مُرًّا
Katakanlah benar walaupun pahit

Kata-kata Hikmah ini memadai utk menjawab segala-galanya, kerana dengan berterus-terang dan jujur, banyaknya kebaikan dan manfaat utk semua..
Cukup mudah disebut, tapi agak susah dilaksanakan..BERTERUS TERANG dan JUJUR..

Seterusnya, dinasihatkan kpd yg sedang mengalami masalah ketidakstabilan emosi dalam menghadapi gelombang cinta ini.. Tiada cinta yg sebenarnya kecuali hanya selepas dihalalkan dengan ikatan pernikahan, dan utk ke arah itu, persediaan mental dan fikizal amat penting..

Oleh itu, sebelum melayan alunan cinta, pastikan kita cukup bersedia dengan perancangan ke arah utk menghalalkan perhubungan, bukan sekadar mahu melayan mengikut tuntutan nafsu muda semata-mata..

Jika perancangan belum pernah terlintas atau perjalanan masih jauh, adalah dinasihatkan cubalah sedaya upaya mengawal arus deras cinta yg hanya bakal menghanyutkan..

Sekali kita hanyut, selamanya kita akan mnyesal..kerana dibimbangi KAFFARAH (penghapusan) dosa akan diterima apabila kita berkahwin kelak..Memang alunannya mengasyikkan sebelum kahwin, tetapi apabila setelah kahwin, alunan ini akan bertukar menjadi sumbang dan menyakitkan telinga..

Kerana percayalah, modus operandi Iblis dan konco-konconya hanyalah mencantikkan serta memperindahkan maksiat, dan menghodohkan serta memburukkan ibadah…

Akhirnya, nasihat  ringkas utk semua yg terlibat dgn hal-hal ini, mulakan dengan ISTIKHARAH pada hari ini, bukan dengan menetapkan “nama si dia” tetapi memadailah dengan menyatakan kpdNYA “jodoh terbaik utkku”..agar hasil istikharah kita yg berterusan itu, dan jawapannya adalah sesuatu yg terbaik bakal DIA taqdirkan..

Bagi mereka yg sedang dalam lamunan dan hanyut ombak, fikir-fikirkanlah utk menghalalkannya, dan jika masih belum bersedia, jgn sesekali bermain “api”..
Dan bagi yg belum tiada dan masih dalam proses mencari atau masih belum memikirkan, maka sentiasalah berdoa ada diketemukan yg terbaik dari sisiNYA, dan setiap taqdirNYA itu dirangkaikan dengan keredaannya semata-mata..

Satu analogi utk seseorg yg bersedia ke arah cinta halal atau yg sedang bercita-cita ke arah itu..
“Untuk menjadi nahkoda, apa yg penting pada mulanya adalah persiapan sebuah bahtera yg lengkap dan berusaha sedaya mungkin utk melihat dari segenap penjuru tentang keadaan bahtera tersbut, seterusnya, nahkoda juga perlu menyiapkan diri dengan ilmu-ilmu pengendalian bahtera, serta ilmu-ilmu teknikel yg berkaitan, agar dengan membawa masuk anak-anak kapal ke dalam bahtera seterusnya berlayar, dapat menjamin keselesaan mereka semua..dan yg pasti setiap bahtera berlainan nahkoda dan berlainan lautan menjanjikan pelbagai peristiwa/dugaan yg bakal ditempuh, dan ini semua diatasi dengan ilmu-ilmu yg telah dilengkapi sebelum ini..”

“Jika hanya mendayung sampan, jngn sesekali menduga lautan dalam, jika hanya persediaan terlalu sedikit, masih belum tetap pendirian dan keyakinan, jangan sekali-kali mencuba utk memasuki alam perkahwinan yg menanti dgn 1001 warna kehidupan..”

Walau bagaimanapun, SABAR, TAWAKKAL dan TAQWA itulah kunci segala-galanya..

اللهم إِنِّي أَسْأَلُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ وَحُبَّ مَا يُقَرِّبُنِي إِلَيْكَ
وَأَدْخِلْنِي الْجَنَّةَ مَعَ ذلِكَ الْحُبّ
Ya Allah, aku memohon kecintaanMU, kecintaan org yg sentiasa mencintaiMU, kecintaan apa sahaja mendekatkan diriku kpdMU, dan masukkanlah aku ke syurga bersama-sama kecintaan itu..
Allahumma Amiin..

Wallahu'alam..

p/s: Coretan ini adalah hasil dari idea, pandangan, pemerhatian, pengalaman dan sedikit ilmu yg ada pada penulis, sekiranya ada kesalahan dan kekhilafan, harap dimaafkan, kerana Fitrah Insan La Yakhlu 'anil Khato' (Tidak Sunyi dari Kesalahan)..

فَإِنَّمَا الْكَمَالُ وَالْجَمَالُ للهِ وَحْدَهُ
Kesempurnaan dan keindahan mutlak hanya milik Allah seorang sahaja !!

dan jika ingin mengetahui tentang ISTIKHARAH secara lebih ilmiah, sila rujuk artikel Ust Zaharuddin dan Ust Hasrizal di link di bawah.


Artikel ini telah disiarkan dalam iluvislam.com, sila klik disini

0 comments:

Post a Comment